Hoe werkt een les?
Allereerst: Alexander Techniek moet je ervaren. Als je er alleen over leest is het lastig om zelf het juiste ‘gevoel’ te vinden. Dat heeft weer met je gewoontes te maken en het feit dat je brein die als normaal ervaart. Tijdens een Alexanderles helpt de leraar je door met de handen en met uitleg te laten zien en voelen wat je doet en wat je kunt loslaten. Dat gaat eigenlijk vooral door dingen te denken: mentale opdrachten die we de ‘richtingen’ noemen. Je bent dus meer aan het denken en minder aan het doen. Daardoor komt het overbodige gedoe tot rust en kun je beter gaan ervaren wat er nou eigenlijk gebeurt. Zo kan alles efficiënter en beter gecoördineerd worden.
images
Wat doen we tijdens de les?
Tijdens een Alexanderles is het hoofddoel om te leren jezelf met rust te laten. Zeker in het begin doen we daarom alleen heel simpele dingen. Gaan zitten op een stoel en weer opstaan bijvoorbeeld. Juist omdat je dat heel vaak doet, en je gewoonte dus heel sterk is en omdat het toch geen erg ingewikkeld iets is om te doen, kun je hierbij gemakkelijk leren jezelf te observeren en met rust te laten. Later, na een aantal lessen, doen we ook andere dingen, bijvoorbeeld bukken om iets te pakken, op de tenen gaan staan, lopen, achter de computer zitten, een muziekinstrument bespelen, enzovoort.
stoelwerk1
Ook is er tijdens vrijwel elke les ‘de tafel’, ook wel de ligoefening genoemd. Je ligt dan op je rug met je hoofd op een stapeltje boeken. Je voeten staan op de tafel en je knieën wijzen omhoog. De bedoeling is dat je jezelf zoveel mogelijk met rust laat, terwijl ik je help om je nek, hoofd, rug, armen, benen enzovoort meer los te laten. Ik noem het altijd het relaxmomentje van de les, en de meesten vinden het heel fijn.
tafewerk1
Is er huiswerk?
Het enige dat je thuis hoeft te doen is een kwartier per dag de ligoefening doen. Dat is wel essentiëel, omdat je tijdens het liggen de mentale opdrachten oefent en tegelijk leert om jezelf met rust te laten. In mijn ervaring gaan leerlingen die thuis elke dag even liggen veel sneller vooruit dan degenen die dat niet doen. Het is dus belangrijk dit echt te doen, anders is het zonde van het geld en de tijd.
bibliotheek
Hoeveel lessen heb ik nodig?
De meeste mensen omschrijven de ervaring van een Alexanderles als een gevoel van lichtheid, moeiteloosheid, overzicht over het geheel van het lichaam, meer ruimte in het lichaam enzovoort. Het is heel persoonlijk hoe je een les ervaart, maar de meeste mensen vinden het meteen vanaf de eerste les prettig. Wat soms lastig kan zijn is dat na de les het effect snel verdwijnt. Dat heeft ermee te maken dat je gewoonte sterker is dan de ‘nieuwe’ manier van jezelf te gebruiken Het duurt meestal een tijdje voor je in staat bent jezelf zodanig met rust te laten dat de gewoonte het niet meer steeds overneemt. Om die reden raden de meeste Alexanderleraren aan om echt een tijdje wekelijks lessen te nemen. Ik adviseer meestal om met tien lessen te beginnen en daarna te kijken of je verder wilt. Als je de principes echt een beetje in je leven wilt integreren heb je meestal een les of 30 nodig. Ook als je bijvoorbeeld een blessure hebt, is het waarschijnlijk nodig om meer tijd te nemen.
Het is trouwens ook mogelijk om in de eerste maanden twee keer per week les te nemen. Je valt dan tussen de lessen door minder terug in je gewoontes en daardoor gaat het leerproces sneller. Dat scheelt uiteindelijk tijd!
tafelwerk2
Voor wie is Alexander Techniek?
Alexander Techniek is echt voor iedereen! Ik ben zelf musicus, maar dat wil niet zeggen dat ik alleen aan musici les geef. Als je last hebt van RSI, als je beter gecoördineerd wilt kunnen sporten of dansen, als je rugpijn hebt, als je zwanger bent of net een kind hebt, als je aan het revalideren bent na een ziekte of ongeluk: in al deze situaties kan Alexander Techniek je verder helpen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, of je een goede conditie hebt of niet: voor iedereen is er iets te leren en voor wie geduld heeft zelfs heel veel!

Hoeveel kost het?
Lessen kosten bij mij 55 euro inclusief BTW. Voor studenten en kinderen is de prijs 45 euro. De lessen zijn 45 minuten.